تبلیغات
روزی روزگاری شیفه - لَگَجی
«لَگَجی» گیاهی است بوته ای و خود رو که بوتۀ آن گاهی به شعاع دو متر نیز میرسد .«لگجی» دارای نام علمی «Capparis spinosa» است و یکی از نعمت‌های بی‌شمار خدادادی است باید گفت که این گیاه خواص دارویی و طبی کم نظیری است و در طب قدیم یونانی و عرب مورد استفاده قرار می گرفته است.پوست این گیاه آرام کننده و معرق و ملین است و در رفع سرفه و تسکین حملات آسم و رفع کرم موثر است.این گیاه دارای برگهای گرد به قطر حدوداً2/5 سانتیمتر میباشد .در زمستان برگهای آن خشک شده و گیاه به خواب زمستانی میرود .در اواخر زمستان و اول بهار برگهای آن جوانه زده و تقریباًهمزمان با برگها غنچه های گل آن نمایان میشود .بوتۀ لًگًجی دارای گلهای سفید و بسیار زیبایی است که نهایتاًحاصل آن میوۀ خوش طعم و شیرینی  است البته اگر دندان بر دانه های تلخ داخل میوه نگذارید.این گیاه زبان شیرین عربی «شُوفِلّه»گفته می شود .با میوۀ نارس و کال آن ترشی خوشمزه ای تهیه میشود.
در کاهش نفخ تاثیر داشته و خاصیت ضد رماتیسمی دارد و جهت درمان تصلب شرایین و از بین بردن عفونت کلیه به کار میرود. در طب آیروودایی (گیاه درمانی) کبار به عنوان تحریک کننده و محافظ کبد ثبت شده است. در بعضی مواردلگجی برای درمان جراحت مفاصل، پوست و بدن به کار میرود. پوست ریشه گیاه سابقا در بیماریهای مختلف مخصوصا امراض مربوط به کبد و طحال مصرف می گردیدو از آن در موارد ضروری به عنوان مدر ،قابض و مقوی نیز استفاده به عمل می آمد . مصارف آن در رفع آب آوردن ( hydropisie ) ، بالا بردن مقاومت بدن در برابر سرماخوردگی . اثر بر انگل لیشمانیا اثر ضد میکروبی اثر ضد التهابی رفع کمخونی و رنگ پریدگی دختران جوان رفع ضعف عمومی همراه با ضعف اعصاب و همچنین در نقرس معمول بوده است ،مطالعات جدید اثر مفید آن را در هیستری و حالات عصبی دیگر تایید نموده است . مصرف آن موجب باز شدن خون قاعدگی در موارد قطع این حالت در زنان جوان می شود . جوانه های ناشکفته و مولد گل آن ، اثر نیرو دهنده دارد . از جوشانده آن در محل مصارف داخلی ، هنوز هم در الجزایر برای مداوای نقرس استفاده به عمل می آید. پوست ریشه گیاه برای درمان بیماریهای مختلف از جمله کبد و طحال مصرف میگردد ونیز برای رفع ضعف عمومی و ورم مفاصل نیز مورد استفاده قرار میگیرد. غنچه نشکفته کبار دارای اثر نیرودهنده بوده و برگ لگجی اقسام کرم معده و روده را از بین میبرد. این گیاه در نقاط دیگر کشور همچون استان ایلام، فارس، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و ... نیز رشد میکند و دارای اسامی متعدد همچون کبار،کَبَر، لیجین، خاروک  یا علف مار می باشد.


بوتۀ لگجی



غنچه و گل و میوۀ نارس لگجی



میوۀرسیدۀلگجی



میوههای آماده برای تناول
ترشی لگجی:

مواد لازم
:

لگجی

نمک و سرکه
طرز تهیه:
لگجی را شسته و دم آنرا گرفته ودر آب جوشیده سرد شده نمک بریزید به مدت ۵ الی ۶ روز لگجی را در آن ریخته و طی این مدت هر روز آب نمک آنرا عوض و در یخجال نگه داری کنید وپس از آن لگجی را از آب نمک خارج کرده و با آب روی حرارت گذاشته و وقتی به جوش آمد آب آنرا دور بریزید و مجدداْ یک بار دیگر اینکار را تکرار تا تلخی لگجی گرفته شود دقت کنید زیادنجوشد چون  ترشی لگجی شما نرم میشود .
لگجی را بعد ازجوشیدن روی صافی بریزید تا آبش برود یک ساعتی صبر کرده و لگجی ها را در شیشه مخصوص ترشی ریخته و روی آن سرکه بریزید وچنانچه دوست داشتید کمی هم نمک اضافه کنید و در آنرا محکم کرده و در جای خنک ویا در یخچال نگهداری کنید بعد از بیست الی یکماه ترشی آماده میشود .
همانگونه که گفته شد این گیاه دارای خاصیت زیادی است از جمله  در درمان درد های مفاصل و کاهش چربی خون موثر میباشد وضد تشنج و اسپاسم میباشد.به عنوان تحریک‌کننده و محافظ کبد می باشد و باعث بهبود عملکرد کبد می شود.



ترشی لگجی
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • تک روید